Onder de motorkap
motorkap openen | onderdelen | olie peilen

Je hoeft geen monteur te zijn om zelf de motor op een aantal punten na te lopen. Het gaat hierbij voornamelijk om het regelmatig controleren van de niveaus van de diverse vloeistoffen. Waarbij het voor zich spreekt dat hoe meer je rijdt, hoe vaker je deze controles moet uitvoeren.

Overigens wordt het ons door de autofabrikanten bij die controles wat makkelijker gemaakt omdat deze de te controleren punten vaak duidelijk aangeven. Gekleurde doppen op de diverse vloeistofreservoirs en een gekleurde greep voor de oliepeilstok.

Belangrijk is verder dat je weet welk symbooltje bij welke vloeistof hoort. Ik heb daarom voor de duidelijkheid bij de foto van het onderdeel ook nog het symbool geplaatst.

Motorkap openen
We beginnen met een kijkje onder de motorkap. Deze open je bij een Ford Focus door het Ford logo op de gril opzij te draaien. Daarna de sleutel linksom draaien, de motorkap iets optillen en de sleutel volledig rechtsom draaien. Dan de motorkap openen en ondersteunen met de steunstang. De steunstang stevig vastzetten in de houder.
Onderdelen
Na dit hele verhaal zitten we dan eindelijk onder de motorkap.
Houd de muis op een getal om te zien om welk onderdeel het gaat en klik dan op de kleine foto voor meer detail
1
Volgooien. Water met spiritus is goedkoper, maar spiritus kan de levensduur van de ruitenwisserrubbers verkorten. Ruitenwisservloeistof is duurder maar bevat naast antivries en antikalk ook nog een schoonmaakmiddel.
2
Zorg dat het peil tussen max. en min. staat. Mocht je toch onverhoopt met een kokende motor komen te staan, wacht dan met bijvullen tot de motor is afgekoeld. Het systeem staat namelijk onder druk en als je dan te vroeg de dop eraf draait, loop je kans je te branden aan de hete stoom (denk maar aan de dop die je van een fluitketel afhaalt als het water kookt).
3
Als het peil tot het minimum gedaald is, dan bijvullen (liefst eerder) en niet meer dan het instructieboekje aangeeft. Bij de meeste auto's is dit maximaal 1 liter. Teveel olie bijvullen is bijna net zo slecht voor de motor als te weinig.
4
Controleer ook hier weer of het peil tussen max. en min. staat. Bijvullen kun je het beste door de garage laten doen, want ook hier geldt dat teveel niet goed is en het gaat hier wel o.a. om de remmen. Daar kan het maar beter niet fout mee gaan. Verder is remvloeistof ook nog een behoorlijk giftig goedje.
5
Als het lampje van de accu gaat branden, kan dit ook betekenen dat de dynamo de accu niet meer bijlaadt. Aan een defekte dynamo kun je niet direkt iets doen. Dus of naar de garage, of met een handige buurman naar de sloop.
6
Extra zekeringenkast. Over het algemeen zitten hier de zekeringen die je door de garage moet laten vervangen.
7
Het luchtfilter vereist geen onderhoud.
8
Hoe vaak je moet peilen, hangt af van hoe vaak je rijdt. Gemiddeld kun je 1 keer per 2 weken aanhouden bij gemiddeld gebruik. Zorg bij het peilen dat de auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor koud is (het beste is 's ochtends voor je gaat rijden).
9
Bij een koude motor moet het vloeistofniveau tot het MAX merkteken reiken. Als het sturen steeds zwaarder gaat, moet je het reservoir bijvullen met stuurbekrachtigingsvloeistof.
Olie peilen
  • Oliepeilstok eruit halen.
  • Onderkant droogvegen.
  • Oliepeilstok terug.
  • Oliepeilstok er weer uit. Het peil is goed als het tussen het minimum en het maximum staat.
  • Eventueel bijvullen. In principe niet méér bijvullen dan 1 liter.
STUURBEKRACHTIGINGVLOEISTOF OLIE PEILEN LUCHTFILTER ZEKERINGEN ACCU REMVLOEISTOF OLIE BIJVULLEN KOELVLOEISTOF RUITENWISSERVLOEISTOF